Hands on: Segway Ninebot Mini Pro

Geen reacties
Tags: , , , ,
Posted 26 okt 2016 in nieuws

We hebben allemaal wel een neefje of nichtje die ‘rondhangt’ op een hoverboard (onjuiste benaming want ze zweven natuurlijk niet echt). Leuk speelgoed, maar je mag er de openbare weg niet mee op.

Segway (tegenwoordig onderdeel van het Chinese Ninebot en bekend van de Segway PT die wél de openbare weg op mag), levert sinds kort de Segway Ninebot Mini Pro. Deze lijkt erg op de klassieke Segway met als grootste verschil dat dat je stuurt met een kniestang in plaats van een stuurstang in je handen. Hiermee mag je nog niet de openbare weg op (een aanvraag hiervoor zou al wel in werking zijn gezet).

Omdat ik met een knieblessure zit en op werk steeds een aardige afstand moet afleggen tussen auto en werkplek (eigen terrein, dus toegestaan) was dit een mooie kans voor een hands-on review.

Verkrijgbaar in het zwart of wit, 13 kilogram zwaar, voorzien van 2 x 0,55pk motor op de 6 inch wielen met een theoretisch bereik van 30 kilometer voor een prijs van € 799,- incl. BTW. Dat klinkt heel wat aantrekkelijker dan zijn grote broer. Goedkoper en compacter.

Let’s ride!
Uit de doos genomen is de Segway al bijna gebruiksklaar. Je moet alleen nog de stang er op klikken (geen gereedschap voor nodig) en in de juiste hoogte instellen (aanpassen op je kniehoogte) en je kunt beginnen!Segway Ninebot app

Eenmaal aangezet stabiliseert het apparaat zich en knippert het Bluetooth icoontje. Tijd om de app (iOS & Android) te starten en verbinding te maken.

De app gebruik je in eerste instantie om een quick tutorial te doorlopen. Totdat je dit hebt gedaan zit er een snelheidsbeperking op de Segway. Pas na registratie, activatie en het volledig doorlopen van een tutorial (verplicht) is het apparaat gereed voor gebruik. Je leert hoe je moet opstappen, maakt een ‘360’ links- en rechtsom,  een stukje vooruit en voila: je merkt dat je overeind blijft staan en het allemaal best veilig en okay aanvoelt.

Gemak
13 kilogram is niet niks, maar toch leg ik hem met gemak in mijn kofferbak.

Segway in de kofferbak

De bijgevoegde oplader is een beetje lomp en groot, je zou verwachten dat die wat compacter zou moeten kunnen. Aan de andere kant, de Segway accu geeft 60V af dus heeft wel enige laadspanning nodig. Maar met voldoende bereik om 20-30 kilometer te maken kun je de oplader gewoon thuis of op je werk laten liggen.

De banden zijn best groot (6 inch) en dat rijdt lekker. De wielen zijn voorzien van echte luchtbanden (kunnen dus ook lek gaan) en dat rijdt echt een stuk prettiger dan de kleinere banden van de hoverboards.

Door de hoogte van de wielen pak je met gemak drempels en het grind op het parkeerterrein levert ook geen enkel probleem op.

Design: mag het gezien worden?
In tegenstelling tot de paarse, oranje andere spannende kleuren waarin de hoverboards worden geleverd wordt de Segway Ninebot Mini Pro alleen in zwart of wit geleverd. Simpel doch netjes. De afwerking is goed en het geheel ziet er ok uit. De rode ‘spaken’ op de zijkant van de wielen voegen wat mij betreft niet veel toe. Als het om zichtbaarheid zou gaan hadden dit beter reflecterende strepen kunnen zijn.

Of je er zelf op gezien wilt worden, daarover verschillen de meningen. De een vind het nerdy, de ander vind het lui staan. Maar men moet natuurlijk niet vergeten dat het voornamelijk handig is, als je snel heen en weer wilt verplaatsen in een grote opslag- of bedrijfshal. Of als je geblesseerd bent en je toch mobiel wilt blijven.

De ‘app’
De app werkt intuïtief en heb ik nog niet kunnen betrappen op bugs. Via de app kun je je resterende acculading en -bereik in kilometers zien.

De app bevat ook een gamification onderdeel: allerhande gebruik van de Segway geeft je punten (kilometers, dagelijks gebruik, het nemen van drempels) en deze score wordt gedeeld op een scorebord. Ook kun je zoeken naar Segway-gebruikers bij je in de buurt. Hiermee zie je dat deze uitvoering zich ook meer richt op consumenten.

Ook checkt de app bij opstarten of er nieuwe software is voor de Segway. Zo werd er bij mij net een nieuwere versie van het BMS (Battery Management System) gedownload en geïnstalleerd in 2 minuten tijd.

Veiligheid
Hiermee onderscheidt een Segway zich duidelijk als premium merk ten opzichte van goedkopere hoverboards. We kennen inmiddels de nieuwsberichten over spontaan uitbrandende accu’s. In mijn optiek gaat een accu niet zomaar uit zichzelf in brand.

Oorzaken zijn, naast fabricagefouten, verkeerde software en aansturing tijdens het op- en ontlaadproces. Ik vind het een prettige gedachte dat Segway Ninebot blijft doorontwikkelen en de apparaten continue voorziet van nieuwere software. Goed voor de veiligheid én de levensduur van de accu’s.

Aan de voorkant zit helder witte led-verlichting die je pad verlicht, aan de achterkant leds die roodkleuren als je achteruit rijdt, of links- of rechts knipperen als je een bocht maakt.

Nadelen?
Ja, eentje: de goedkope hoverboards stuur je door je voeten onafhankelijk van elkaar te wiebelen: linkervoet naar beneden en rechtervoet omhoog en je maakt een bocht. Dat werkt heel subtiel en goed. Met de Segway Mini Pro moet je echt je knieën naar links of rechts buigen, waarbij je als geheel wat sneller uit balans raakt, bijvoorbeeld doordat je daardoor ook wat voorover leunt. En dus harder vooruit gaat…

Toch is er ook wel iets te zeggen voor dit systeem van Segway. Omdat de basisplank waar je met je voeten op staat, niet scharniert is het geheel steviger en heb je minder slijtage. Bovendien kun je zo meer hoogte boven het wegdek houden, omdat je niet met je hak of tenen richting de grond duwt.

Conclusie
De ‘benenwagen’ is natuurlijk altijd nog het gezondste en goedkoopste vervoermiddel, naast de fiets. Toch zit het in de mens om allerlei processen om zich heen te automatiseren en efficiënter te maken. Zo ook persoonlijk transport.  Echter, zolang er nog geen goedkeuring is voor gebruik op de openbare weg, is dit apparaat alleen geschikt voor gebruik op eigen terrein (binnen of buiten). Maar daar kan het absoluut gemak en efficiency brengen. Als je op zoek bent naar een dergelijk apparaat zou ik zeker kiezen voor de kwaliteit en veiligheid van Segway ten opzichte van de goedkopere varianten.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment