Europa geeft Google meer tijd voor reactie klacht monopoliegedrag

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 25 okt 2016 in nieuws

De Europese Commissie heeft Google een week langer gegeven om formeel te reageren op een van de drie aanklachten van concurrentievervalsing door misbruik van zijn marktmacht.

Het gaat om de zogeheten AdSense-klacht. Alphabet-dochter Google krijgt verlenging van de deadline van, wat was, 26 oktober naar 3 november. De redenen om meer tijd te vragen zijn legitiem, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

De juridische afdeling van Google draait al maanden op volle toeren en staat nu vermoedelijk in het rood. Advocaten, juristen en lobbyisten hebben nog een paar dagen de tijd om zich te beraden op de definitieve reacties op drie aanklachten van machtsmisbruik.

Op maandag 31 oktober is de eerste deadline en gaat over Android. Die gaat over de vraag of Google de concurrentie benadeelt door eigen producten en diensten mee te leveren op nieuwe telefoons? Op donderdag 3 november is de tweede deadline. De zaak gaat over AdSense en meer specifiek over Google Search en AdSense op sites van derde uitgevers. Google bedingt daar te veel exclusiviteit.

De derde en laatste deadline om formeel te reageren op een aanklacht van eurocommissaris Margrethe Vestager (foto) ligt op maandag 7 november en gaat over Google Shopping. Dat is eerste formele aanklacht die de Europese Commissie verstuurde. Google zou steeds zijn eigen diensten voorrang hebben gegeven boven die van concurrenten, bijvoorbeeld door in zoekresultaten producten van Google Shopping boven die van Amazon te zetten.

Foto: Friends of Europe (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment