Helft webverkeer gaat via HTTPS

Geen reacties
Tags: , , , , , ,
Posted 18 okt 2016 in nieuws

De helft van de wereldwijd opgevraagde webpagina’s wordt tegenwoordig versleuteld, gaat via HTTPS van zender naar ontvanger.

Dat laten cijfers van Mozilla, maker van de webbrowser Firefox, zien. De data zijn afkomstig van een actuele betaversie van Firefox. Van stable releases wordt geen gebruikersdata naar Mozilla verzonden. De cijfers zijn dus afkomstig uit een steekproef:

.@Mozilla telemetry shows more than 50% of page loads were HTTPS yesterday. First time that has ever happened. pic.twitter.com/FE0FcIGPju

— Josh Aas (@0xjosh) 14 oktober 2016

De groei is illustratief voor de toenemende aandacht van gebruikers en bedrijven voor het beveiligen van hun data- en berichtenstromen. De toevoeging van encryptie in WhatsApp en opkomst van maildiensten als Protonmail en Tutanota zijn daar voorbeelden van.

Een van de oorzaken hiervoor is terug te voeren tot de documenten die via Edward Snowden publiek werden. Die bewezen dat er op immense schaal dataverkeer werd afgeluisterd door overheden. Daarnaast is er ook een minder ideologische, meer commerciële drijfveer: Google geeft bij de presentatie van zoekresultaten voorrang aan HTTPS-webpagina’s.

Ook de opkomst van Lets Encrypt, een gratis en open certificate authority heeft voor toenemend gebruik van HTTPS gezorgd. De non profit heeft het makkelijker en goedkoper gemaakt.

Foto: Michael Himbeault (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment