Wereldprimeur voor DJ Hardwell met blockchain

Geen reacties
Tags: ,
Posted 17 okt 2016 in nieuws

DJ Hardwell is de eerste dance-artiest ter wereld die muziek via zijn site verkoopt en de rechtenverdeling regelt via blockchain.

Afgelopen vrijdag publiceerde Hardwell een nieuw nummer op zijn site, te koop voor 1,49 euro. Binnen tien minuten waren de eerste downloads een feit. Niet helemaal verrassend voor een artiest met miljoenen fans op social media. Geen van hen had door dat ze deel uitmaken van een technologiepilot die de muziekindustrie op zijn kop kan zetten.

Een klein jaar geleden ving de muzikant het idee op om de rechten en betalingsstromen vast te leggen in een blockchain. Die werkwijze maakt het innen en uitkeren van royalties vele malen snellen dan wat nu praktijk is bij organisaties als Buma/Stemra, waar het makkelijk langer dan een jaar kan duren voor een artiest rechten uitgekeerd krijgt. De blockchainsystematiek maakt de rechten- en geldstromen real time inzichtelijk en, niet onbelangrijk, zonder foutmarges.

Hardwell in een persbericht: “Dit gaat de muziekindustrie ingrijpend en voorgoed veranderen.”

Het platenlabel van de Brabander, Revealed Recordings, werkt samen met startup Rightsshare uit Amsterdam om de pilot te realiseren. De DJ koos ervoor om Buma/Stemra zijn online rechten niet te laten innen, een contractuele opt-out, en doet dat zelf via blockchain.

Chris van Houten van Rightsshare: “Hardwell treedt in dit geval op als digitale serviceprovider die een vergoeding uitkeert aan de rechthebbenden. De DSP heeft een betalingsverplichting aan de muzikant. Dat is er in dit geval een, maar met blockchain kun je simpel alle rechthebbenden aan de keten toevoegen. Bijvoorbeeld als er meerdere componisten aan een stuk hebben gewerkt.”

“Blockchain is zeer toepasbaar op de muziekindustrie. Hardwell hoopt op een sneeuwbaleffect van acceptatie onder collega’s. Zelf hopen we op aandacht van partijen als Spotify, iTunes en Amazon. Zij zouden via ons een organisatie tegenover zich hebben die internationaal en bijzonder transparant financiële en juridische rechten kan afwikkelen.”

Hardwell is geen aandeelhouder in Rightsshare.

Foto: Robbert Westerhout (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment