BigChainDB: combinatie blockchain- en databasetechnologie biedt grote kansen

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 17 okt 2016 in nieuws

Blockchaintechnologie biedt veel mogelijkheden, maar is niet schaalbaar. BigChainDB heeft voor dat probleem de oplossing gevonden, zegt Trent McConaghy.

“BigChainDB is een schaalbare blockchaindatabase. We gebruiken standaard databasetechnologie in combinatie met de drie belangrijkste blockchainkarakteristieken: decentrale controle, dus er is geen entiteit die de gegevens beheert; onveranderlijk, dus wat je invoert blijft staan; en het creëren en verplaatsen van digitale assets.”

Het idee ontstond volgens McConaghy drie jaar geleden naar aanleiding van een probleem in de digitale-kunstwereld. “Hoe verzamel je digitale kunst? Waarom kun je digitale kunst eigenlijk niet bezitten zoals je bitcoins bezit? We realiseerden ons dat dat kon werken en richtten Ascribe op, een webapplicatie voor kunstenaars. Vervolgens kwam de schaalbaarheid om de hoek kijken: we crawlden het internet en indexeerden miljarden beelden en we ontdekten dat bitcoin niet aan onze capaciteitsbehoefte kon voldoen. Daarvoor hadden we een gedistribueerde database nodig. We besloten ons daarom te richten op de ontwikkeling van een schaalbare database met blockchainkenmerken.”

Die database zal worden ingezet voor Ascribe, maar BigChainDB heeft ook veel andere projecten lopen. McConaghy: “We werken samen met bedrijven en organisaties uit zes verticals: intellectueel eigendom, identiteit, banken & financiën, energie, overheid en de supply chain. Zo is er een bedrijf dat BenBen heet, dat in Ghana landeigendom registreert. Door dit in blockchain te doen ondervang je bijvoorbeeld problemen die ontstaan als er een wisseling van de macht is.

Op de Krim werden alle eigendomspapieren verscheurd door de nieuwe autoriteiten. En dat is in meer landen een probleem. Blockchain lost dit op. Ander voorbeeld: door de deregulering in de energiesector kan iedereen energieleverancier worden. Maar hoe regel je de transactie van euro’s voor elektronen? Blockchain kan de verbindende factor zijn. We werken in Duitsland met het grootste energiebedrijf RWE aan een aantal projecten op dit gebied.”

McConaghy zegt dat de mogelijkheden eindeloos zijn. “Kijk naar de zes verticals en kruis die met de drie kenmerken van blockchain en je komt ongetwijfeld op goede ideeën.”

Dit interview werd opgenomen tijdens eDay op 6 oktober 2016 in de Kromhouthal te Amsterdam. Meer dan tweeduizend bezoekers hoorden daar onder andere sprekers als Brian Solis, Kaiser Kuo en Tim Leberecht, bewonderden de nieuwe Tesla, beleefden de virtual reality mogelijkheden van Samsung en bezochten de start-up alley.

 Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment