Nieuwe web app vindt statistische fouten in wetenschappelijk artikelen

Geen reacties
Tags: ,
Posted 14 okt 2016 in nieuws

Methodologen van Tilburg University en de Universiteit van Amsterdam hebben een web-app ontwikkeld waarmee statistische fouten automatisch kunnen worden opgespoord in wetenschappelijke artikelen op het gebied van de psychologie.

Onderzoekers kunnen er hun eigen werk mee checken voordat ze het naar een wetenschappelijk tijdschrift sturen, en voor wetenschappelijke tijdschriften is het bruikbaar in het beoordelen van aangeboden artikelen.

De web app heet ‘statcheck’ en is sinds 26 september te gebruiken. Het programma ‘statcheck’ dat eraan ten grondslag ligt, bestaat al een tijdje binnen de open source statistieksoftware R en werd geschreven door Sacha Epskamp van de UvA en Michèle Nuijten van Tilburg University.

Uit eerder onderzoek van Nuijten waarin ze zo’n 30.000 psychologische artikelen controleerde met statcheck, bleek dat ongeveer de helft van de psychologische artikelen minimaal een fout bevat. Het gaat meestal om kleine slordigheden, maar in een op de acht artikelen staat een fout die de statistische conclusie beïnvloedt.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment