Zeker 250 Nederlandse webwinkels gehackt

Geen reacties
Tags: , , , ,
Posted 12 okt 2016 in nieuws

De Nederlandse beveiligingsonderzoeker Willem de Groot waarschuwt voor online skimming, oftewel het ontfutselen van creditcardgegevens bij minstens 250 Nederlandse webwinkels.

Terwijl banken trots melden dat het traditionele skimmen bij geldautomaten afneemt, neemt de virtuele variant juist toe. Volgens De Groot, een Magento expert, is online skimming sinds vorig jaar met 69 procent gestegen.

Het gaat hierbij niet om phishing, maar om het ongemerkt hacken van webwinkels. Aan de site wordt code toegevoegd waardoor als de klant afrekent zijn gegevens worden gekopieerd. De gegevens worden verkocht voor 3o dollar per creditcard.

Het is niet de eerste keer dat De Groot dit constateert. Een jaar geleden telde hij al 3500 winkels die gehackt waren. Nu gaat het om 5900 webwinkels, waaronder zeker 250 Nederlandse.

In de meeste gevallen is het achterstallig onderhoud waardoor criminelen kunnen toeslaan. Sommige van deze winkels draaien (de betaalde) Magento Enterprise Edition.

De Groot heeft diverse winkels gewaarschuwd, maar niet alle bedrijven stelden dat op prijs. Daarom heeft hij een lijst met geïnfecteerde webwinkels gepubliceerd.

Voor Nederland gaat het vooral om kleinere webwinkels als Vanoutlet.nl, 24kids.nl, allesvoorcarnaval, Babyboeket.nl, Bakkerijvandommelen.nl, koopjesvloer.nl, Koopditvandaal.nl en meubelexpo.nl. Grote webwinkels als wehkamp en bol komen niet in de lijst voor.

Tussen de buitenlandse sites zitten wel bekende namen, zoals die van zangeres Bjork en het Science Museum.

De Groot vindt dat Visa en MasterCard licenties moeten intrekken bij webwinkels met slechte beveiliging en Google dergelijke sites moet opnemen in zijn Chrome Safe Browsing checklijst.

Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment