Omvang Nederlandse interneteconomie: 104 miljard euro

Geen reacties
Tags: , , , , ,
Posted 07 okt 2016 in nieuws

Er zijn in Nederland meer dan 50 duizend bedrijven die voor hun inkomsten voornamelijk van internet afhankelijk zijn. Die waren in 2015 samen goed voor een omzet van 104 miljard euro, oftewel 8 procent van de omzet van het totale bedrijfsleven.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS zojuist in Den Haag presenteerde, volgend uit een opdracht van Google en uitgevoerd in samenwerking met Dataprovider.

De interneteconomie is goed voor 345 duizend banen, 4,5 procent van het totaal aantal banen. Een aanzienlijk deel daarvan, 273 duizend komt voor rekening van internetgerelateerde ICT-banen. Die worden vervuld bij 16 duizend bedrijven. Het gaat hier om bijvoorbeeld appbouwers, datacentra, hostingbedrijven, digital agencies en consultants. Deze categorie bedrijven bevindt zich vooral in Amsterdam en Rotterdam.

De hoofdstad en in de stad Groningen huisvesten vooral bedrijven die online diensten leveren, zo blijkt uit de gegevens uit de bestanden van Dataprovider. Dat zijn sites als bemiddelingssites (bijvoorbeeld voor reizen), prijsvergelijkers, marktplaatsen en datingsites. Daarin doen zesduizend bedrijven.

Hoe aansprekend deze grote cijfers ook lijken, het rapport laat zien dat van de 1,5 miljoen bedrijven er 975.000 zijn die geen eigen website hebben. Profielpagina’s op portals of profielensites tellen niet. Tweederde van de bedrijven in Nederland heeft geen website. Daarnaast zijn er 438.000 passieve sites, lees: digitale visitekaartjes annex folders. Er zijn maar 68.000 actieve sites, sites waar economische activiteit op wordt gerealiseerd.

Foto: Michael Tutton (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment