‘Retailer kan veranderende behoeften van consument niet bijbenen’

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 07 okt 2016 in nieuws

Grote retailers en fabrikanten van consumentenproducten hebben grote moeite om de veranderende behoeften van hun klanten te volgen. De bedrijven schieten vooral tekort als het erom gaat de klant binnen elk verkoopkanaal een koopervaring op maat te bieden. Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Consumer Executive Survey van KPMG.

Ondernemingen maken in beperkte mate gebruik maken van nieuwe technologieën om het veranderende gedrag van hun klanten in kaart te brengen. Van de vierhonderd onderzochte bedrijven geeft slechts 30 procent aan op dit moment gebruik te maken van data en analytics om een diepgaand en multidimensionaal inzicht te krijgen in de klant.

Iets meer dan 20 procent zet bovendien de technologie in om voorspellingen te doen over het gedrag van de klant en in kaart te brengen wat de overwegingen van de consument zijn om niet tot aankoop van producten en diensten over te gaan. Ook de sociale netwerken waarvan de klant gebruik maakt en de potentie van crowdsourcing wordt door de bedrijven beperkt gevolgd.

Retailers moeten echt dichter bij de consument komen en zijn ervaringen veel centraler gaan stellen, zegt KPMG. Bedrijven die het gedrag van de consument echt op waarde willen schatten, zullen verder moeten gaan dan het gebruik van de traditionele CRM-systemen. Zij zullen gedetailleerde informatie over hun klanten moeten verzamelen, ook over de redenen waarom klanten besluiten niet tot aankoop van producten en diensten over te gaan. Bovendien moeten zij alle bewegingen van hun klanten kunnen volgen en de meest subtiele veranderingen in hun gedrag kunnen detecteren.

Meer gerichte aandacht voor de klant door het gebruik van geavanceerde data-analyses en slimme technologie bezorgt de bedrijven een beter beeld van de klant waardoor zij niet alleen in staat zijn om zijn gedrag bijna realtime te volgen en daarop ook te anticiperen.

Consumenten die rond de jaarwisseling geboren zijn worden voor bedrijven steeds belangrijker, constateert KPMG. Wereldwijd praat men over een groep van twee miljard jonge mensen, die in hoog tempo uitgroeit tot de belangrijkste bron voor consumentenuitgaven. Deze jonge groep consumenten geeft relatief veel geld uit aan gezonde producten en wordt aangetrokken tot maatschappelijk verantwoorde producten. Bovendien gaan jongeren voor een koopbeleving die verder gaat dan alleen het aanschaffen van het product en doen zij meer aankopen met mobiele apparatuur.

Aan de andere kant zorgt deze groep ook voor belangrijke uitdagingen. De ondernemingen geven aan dat ze belangrijke obstakels tegenkomen wanneer zij hun producten aan deze groep willen verkopen. Bovenaan staat het beperkte inkomen van deze jonge consumenten en hun aversie tegen de traditionele manier van adverteren. Bovendien worden zij in toenemende mate beïnvloed door bloggers en maken zij er een gewoonte van om wel rond te kijken op het internet, maar niet tot aankoop over te gaan.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment