Ook de cybercrimineel netwerkt

Geen reacties
Tags:
Posted 03 okt 2016 in nieuws

Cybercriminele netwerken ontstaan nog vaak vanuit sociale banden die leden in het ‘echte leven’ met elkaar hebben. Zij kennen elkaar bijvoorbeeld vanuit de buurt waarin zij zijn opgegroeid of vanuit de gevangenis. Maar ook online forums vormen een bron voor rekrutering. Dat blijkt uit onderzoek van de Open Universiteit in Heerlen.

Op basis van veldwerk in Nederland, Duitsland, Engeland en Amerika bestudeerde Rutger Leukfeldt de ontstaans- en groeiprocessen van cybercriminele netwerken. Ook onderzocht hij hun structuur, werkwijzen en selectie van doelwitten.

Leden van cybercriminele netwerken hebben nog altijd een voorkeur om samen te werken met mensen die ze kennen uit de fysieke wereld, ontdekte Leukfeldt. In Nederland geldt dit voor de meeste criminele netwerken. Ze groeiden bijvoorbeeld op in dezelfde buurt of zaten in dezelfde gevangenis. Maar ook sociale banden die online zijn ontstaan worden benut.

Forums worden gebruikt voor het verwerven van kennis of het werven van specialisten zoals malwareontwikkelaars en vervalsers van identiteitspapieren.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment