Hands-on Oral-B Genius

Geen reacties
Tags: , , , , , , ,
Posted 14 aug 2016 in nieuws

Dat zelfs een tandenborstel geschikt is voor het Internet of Things, heeft Oral-B twee jaar geleden al bewezen met de 7000-series. De introductie van de Oral-B Genius 9000-series is een stap voorwaarts in ‘connected brushing’, maar nog geen eindstation.

In een levensstijl van life-tracking mag de mondverzorging niet ontbreken. Op wat simpele apps en het ouderwets bijhouden van een logboek na, was Oral-B tot voor kort het enige merk wat haar elektrische tandenborstel verbindt met het internet. Philips heeft zich deze maand met Sonicare ook op dit terrein begeven. De verbinding naar een app op een smartphone is de basis van connected brushing, maar de verbinding via internet opent wegen voor big data, cloud-opslag, uitwisseling van gegevens met tandarts en mondhygiënist.

Het succes van een connected-tandenborstel, staat of valt dus niet alleen met de werking van het apparaat zelf, maar ook met de manier van data-oogsten, de verwerking en opvolging. Voeg daarbij een simpele, prettige en stimulerende gebruikerservaring, en we hebben 4 peilers gevonden waarmee we deze Hands-on kunnen staven.

Positiedetectie
Dat er in twee jaar veel kan veranderen, zien we terug in de ontwikkeling van smartphones. Bij smartbrushes is dat blijkbaar wat minder ingrijpend. De Genius is als apparaat een stuk handzamer en lichter dan de 7000-serie en poetst een stuk sneller. Als elektrische tandenborstel is er niets mis mee. Met een kleine selectieknop kan men kiezen uit verschillende poetspatronen voor onder andere gevoelig tandvlees en voor wittere tanden. Over het algemeen functies die je op meerdere elektrische tandenborstels tegenkomt en die naar mijn mening (en die van de professional) weinig zoden aan de dijk zetten.

Het stukje verbinding naar de Oral-B app (iOS en Android) verloopt via bluetooth 4.1. Een losse timer/klok wordt bij de Genius niet meegeleverd en je bent voor alle functies naast het poetsen, altijd aangewezen op een smartphone. Die functies lopen in de app nogal uiteen: het customizen van de tandborstel, het registreren van je poetsbewegingen, het verwerken van die gegevens, feedback geven aan de hand van die gegevens en daarnaast is er nog een stukje entertainment.

Het customizen van de borstel betekent bepaalde poetspatronen selecteren of deactiveren, maar ook het bepalen van de kleur van de LED-ring bovenaan de Genius.

Oral-B Genius-00447

Het registreren van de poetsbewegingen is waar de innovatie plaatsvindt. De detectie verloopt niet alleen via sensoren, maar ook via de front-camera van de smartphone. Het leek mij een bezuiniging op een gyroscoop en accelerometer in het handvat, maar een ontwerper bij Oral-B liet mij weten dat op deze manier alleen de bewegingen van de tandenborstel worden gemeten en niet die van je mond. Iedereen poetst namelijk net weer op een andere manier. De één houdt zijn hoofd stil en zet de borstel steeds op een andere positie. Maar als jij je borstel op één plek houdt en je hoofd juist meer verplaatst, kan alleen een sensor van buitenaf dit waarnemen, in dit geval dus de camera van je smartphone. Deze detectie verloopt overigens goed, niet vlekkeloos, maar goed genoeg om te kunnen bepalen of je alle plekken van je gebit hebt gepoetst. Het beste is de smartphone met de meegeleverde houder recht voor je op een spiegel te plaatsen, maar ergens laag en schuin in een standaard, werkt ook prima.

De poetsdruksensor is overigens wel aanwezig in het apparaat en kan ook zonder app feedback geven wanneer je te harde druk uitoefent. De LED-ring licht dan rood op, de snelheid wordt vertraagd en de pulsaties worden tijdelijk gestopt. Aangezien je poetsbeurt wordt opgeslagen, is later weer terug te vinden in de app hoe vaak en wanneer je dit hebt gedaan.

Singles Only
De Genius heeft alles in zich om als centrale borstel voor het gehele gezin te functioneren, maar mist hiervoor nog wel enige slimmigheidjes. Zo heeft de Genius een geheugen voor 20 poetsbeurten als je de app niet tijdens het poetsen gebruikt. Deze worden automatisch overgezet naar de app als de smartphone weer een keer verbonden is met de Genius. Dat kan echter alleen als het apparaat maar één gebruiker heeft. Bij meerdere gebruikers moet een ieder elke keer de app gebruiken om zijn poetsgegevens bij te houden en ieder zal daarvoor een eigen smartphone moeten gebruiken. Het enige voordeel hiervan is dat men per smartphone de kleur van de LED-ring kan laten aanpassen, zodra je verbinding maakt. In een volgende versie zou ik persoonlijk kiezen voor meerdere geheugenplekken voor meerdere gebruikers, waarbij je met een selectieknop de kleur kiest en daardoor automatisch de juiste gebruiker naar voren haalt. Nu zal elk gezinslid zijn eigen smartphone moeten hebben, mits hij gebruik wil maken van de app, want de mogelijkheid is één ding, de discipline om dit tweemaal daags te doen een ander.

De app
De standaard app van Oral-B die ook samenwerkt met de Genius, is erg uitgebreid in mogelijkheden en eerlijk gezegd wel wat overweldigend. Een keuze tussen een eenvoudige modus en uitgebreide, had hier de oplossing geweest. Het lijkt net of de Amerikaanse website van Oral-B is omgezet in een app met veel tekst en veel menu’s. Zoals te zien is in de screenshots zijn ook niet alle vertalingen goed doorgekomen. Wat echt belangrijk is, is dat je de app goed voorziet van allerlei info. Welke borstels je gebruikt, of je ook flost, of er probleemgedeeltes zijn, alle info wil opslaan op de servers van Oral-B, hoe je de poetsbeurten gaat registreren (via de camera of via een schema) en of je allerlei tips wilt. Overigens ben je er dan nog niet. Tijdens het poetsen kun je bepalen of je nog vermaakt wilt worden met video’s, het nieuws, het weer, je afspraken en allerlei andere info die je naar mijn mening alleen maar van het poetsen afhouden. Een allerlaatste gedeelte is nog voor de tandarts/mondhygiëniste die afspraken, adviezen en schema’s kan opstellen. Hoe dit werkt is me nog niet helemaal duidelijk. Neem je de tandborstel met app mee naar de tandarts? Kan hij alle info doorgemaild krijgen?

Oral-B App Screenshots

Eenmaal in gebruik werkt de app prima, maar de discipline om tweemaal daags je smartphone te installeren, de app op te starten en die compleet georkestreerde routine langs te lopen, kon ik al snel niet meer opbrengen. Ik ben overgegaan op het eenmaal per week verbinden van de smartphone en al mijn poetsbeurten over te zetten.

Oral-B stelt een API en SDK beschikbaar voor andere ontwikkelaars en op het Mobile World Congres in Barcelona heb ik al mogen ervaren wat hiermee is te doen. Vooral de apps gericht op kinderen, waarbij tijdens het poetsen een filmpje wordt gemaakt die met allerlei animaties wordt aangevuld des te langer je poetst, lieten zien dat er nog veel mogelijk is. Het is nog wachten op games waarbij je poetsbewegingen worden omgezet als alternatief voor een gamecontroller.

Oral-B Genius-00451

Als product valt er weinig aan te merken op de Oral-B Genius. Hardwarematig een prima tandenborstel, stijlvol uitgevoerd en met de prachtige reisetui (die ook als houder, oplader en standaard dient) een echt hebbeding. De connectie met de smartphone via bluetooth verloopt vlekkeloos en snel. Het registreren van de bewegingen en het omzetten naar bruikbare data is slim opgezet. De cultivering van connected brushing gaat alleen verder dan het bieden van de mogelijkheid, de totale ervaring weet je na een paar dagen al niet meer te boeien. Misschien moet de app en de smartphone juist meer buiten beeld gehouden worden. Bijvoorbeeld door een klein tussenstation die via wifi in verbinding staat met de servers van Oral-B. Die verschillende gebruikers toestaat, nog steeds voldoende feedback geeft en toch ook alle belangrijke info kan doorspelen aan de tandarts. Eigenlijk zoals het klokje van de 7000-serie die nu door de smartphone is vervangen bij de Genius.

 Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment