KPN verliest rechtszaak om FOX Sports

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 29 jul 2016 in nieuws

KPN heeft het kort geding tegen FOX Media verloren. Het contract over doorgifte van de zenders hoeft niet op basis van de bestaande voorwaarden te worden verlengd.

Kern van het conflict is de verplichte opname van FOX Sports in het basispakket, waarvoor KPN en andere aanbieders maandelijks 2 euro per huishouden moeten betalen. De aanbieders vinden die bedragen te gortig omdat niet veel wordt gekeken naar de zender.

Met het vonnis trekken aanbieders aan het kortste eind. Als zij niet akkoord gaan met de voorwaarden, raken ze ook de betaalzenders voor de Eredivisie kwijt.

KPN laat in een reactie weten dat men alle juridische opties goed zal bestuderen. ‘KPN blijft bij het standpunt dat we het niet juist vinden om alle klanten te confronteren met prijsverhogingen voor de doorgifte van live-voetbalwedstrijden, terwijl slechts een deel van de klanten bereid is hier voor te betalen.’

NLkabel, die onderhandelt namens kleinere kabelaars, zegt de uitspraak te betreuren. Men wil eerder deze week aangekondigde onderzoek van ACM afwachten. “Tot die tijd hopen we dat FOX Media de zenders onder de huidige voorwaarden wil blijven aanbieden.”

De nieuwe voorwaarden zijn een wezenlijke wijziging van het huidige contract. Voor de distributeurs waarvan de contracten bijna aflopen gelden straks andere voorwaarden. Daardoor ontstaat er mogelijk een oneerlijk speelveld tussen distributeurs met een nieuw contract en distributeurs waarvan het contract nog doorloopt.

Volgens ACM is dat niet toegestaan. In 2012 heeft ACM gezegd dat Fox niet mag discrimineren bij het afsluiten van contracten over de rechten op live-uitzendingen van Eredivisiewedstrijden.

De rechter verwijst ook naar de toezichthouder. Of de contractverschillen tussen Ziggo en KPN oneerlijk zijn, zal nader moeten blijken.

Tele2 heeft al aangekondigd dat het geen overeenkomst met FOX zal sluiten onder de nieuwe voorwaarden. Dat zou betekenen dat de Eredivisie wedstrijden niet meer te zien zijn voor ruim 10.000 abonnees.

Fox Media zegt overigens dat KPN met het nieuwe contract de mogelijkheid krijgt om tegen veel lagere kosten een Fox Sports-kanaal in het basispakket aan te bieden.

Met de verplichte doorgifte van FOX Sports wil het moederbedrijf zijn verliezen wegwerken. Als alle aanbieders akkoord gaan, levert dat FOX zo’n 180 miljoen euro extra op. Gaat de overeenkomst niet door, dan dreigt FOX juist meer geld te verliezen.

 Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment