‘Data-akkoord slaat gat in privacybescherming’

Geen reacties
Tags: ,
Posted 13 jul 2016 in nieuws

De Europese consumentenorganisaties, vertegenwoordigd in BEUC, vinden het gisteren gesloten data-akkoord van de Europese Commissie een ‘verslechtering van de privacy’.

Het akkoord beschermt de privacygegevens van consumenten onvoldoende, stellen de organisaties. Veel consumenten in Europa maken gebruik van Amerikaanse diensten, zoals Facebook en Google. Dit betekent dat gebruikersdata wordt uitgewisseld tussen de VS en Europa. De privacyregels in Europa zijn echter strenger dan in de VS.

In het Privacy Shield-akkoord zijn de regels en beginselen voor bescherming van persoonsgegevens van EU-burgers in de VS vastgelegd. Volgens BEUC bieden die echter geen adequate bescherming. De grenzen die het akkoord aan Amerikaanse tech-bedrijven oplegt, liggen ver onder het niveau van de Europese wetgeving.

De consumentenorganisaties verwachten dan ook dat Privacy Shield de toets der kritiek van het Europese Hof niet kan doorstaan. Een fundamenteel probleem blijft dat het schild aan Amerikaanse zijde is gemaakt van klei en niet van staal.

Ook privacywaakhonden zijn er nog niet van overtuigd dat met het Privacyschild Europese gegevens veilig zijn bij Amerikaanse bedrijven.

De Oostenrijkse student Max Schrems, die eerder het Safe Harbour akkoord onderuit haalde, heeft wederom een klacht ingediend, dit keer over de standaardcontractsvoorwaarden. Ook dit keer Ierse High Court of Justice het Europese Hof om advies gevraagd.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment