Steeds minder kijkers voor videoportals tv-zenders

Geen reacties
Tags: , , , , , , , , , , , ,
Posted 12 jul 2016 in nieuws

De Nederlandse commerciële en publieke omroepen zien het bereik van hun uitzendinggemistdiensten van maand op maand dalen. SBS is hekkensluiter en blijkt met niet een programma de top 10 te kunnen halen.

Sinds begin dit jaar meet Stichting Kijkonderzoek (SKO) de on-demandkijkcijfers van NPO, RTL en SBS. Een analyse van de weekrapportages tot nu toe laat zien dat de digitale kijkcijfers dalen.

Week zeven was een topweek met een online bereik van veertien procent, 2,2 miljoen kijkers en een gemiddelde kijkfrequentie. Dat houdt in dat meer dan twee miljoen mensen minstens een keer een tv-programma terugkeek via internet. Gemiddeld bekijkt iemand in die meetperiode vijf programma’s.

De verdeling van bereik over de apparaten: desktop 8,9%, tablet 5,2% en mobiel 2,7%.

In de periode januari – juli 2016 blijkt ‘Kijkfrequentie’ ongeveer de enige constante variabele te zijn. Dat getal schommelt tussen de 5 en 5,5.

Onderstaande grafiek laat zien dat de tv-zenders in deze maand hun slechtste week noteerden:

Bereik: 8,8 (-5,2 ppt tov wk 7) procent, aantal kijkers: 1,4 miljoen (-0,8 mln). De verdeling van bereik over de apparaten: desktop 5,1% (-3,8 ppt), tablet 3,7% (-1,5 ppt) en mobiel 1,8% (-0,9 ppt).

De grafiek laat zien dat SBS net als op televisie ook met online terugkijken consequent hekkensluiter is. Mogelijk ligt de oorzaak hiervan in de aanhoudende stoelendans aan de top van de Sanoma-dochter.

In de afgelopen twee weken noteerde de SBS-groep voor het eerst een online kijkbereik van minder dan twee procent. Bovendien scoort amper tot niet een positie in de wekelijkse top 10 van meest teruggekeken programma’s. NPO en RTL verdelen de taart ongeveer gelijk met populaire titels als ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’, ‘Ik vertrek’, ‘Geer en Goor’, ‘Voetbal Inside’ en ‘Is hier geen Hotel’.

Bereikcijfers van online videotheken als Netflix, Videoland en YouTube zijn niet bekend.

Dit verhaal van Rethinking Media laat zien dat Netflix zich ontwikkelt tot een wezenlijke concurrent voor de digitale videotheken van de omroepen. De Amerikanen zoeken in Nederland contact met producenten om online ‘uitzendrechten’ te verwerven. Elders in Europa treedt Netflix zelfs steeds meer op als co-producent en financiert het lokale producties mee.

Foto: Matthias Mueller (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment