Nederlands bedrijf zet sensoren in voor slimme parkeeroplossing

Geen reacties
Tags: ,
Posted 11 jul 2016 in nieuws

Het Nederlandse bedrijf ParkEagle gaat in Amsterdam en Rotterdam experimenteren met zelfontwikkelde parkeersensoren. Eneco wil het systeem gaan gebruiken voor zijn netwerk van laadstations.

CMO Juriaan Karsten kondigde de experimenten vrijdag aan op Demo Day van Startupbootcamp in Amsterdam Noord.

Daar viel het bedrijf op vanwege een wel erg ambitieus plan: namelijk om in iedere straat sensoren te plaatsen die kunnen vaststellen of een parkeerplaats vrij is of niet. Die informatie wordt verstuurd naar een app die automobilisten naar de dichtstbijzijnde vrije parkeerplaats geleidt.

Het systeem werkt via mesh networking, waarbij de ene sensor informatie aan de andere sensor doorgeeft. Zo wordt weinig energie verbruikt en kunnen de batterijen langer mee.

De technologie is ontwikkeld door Jan Lubbers, die voor TNO en het National Aerospace Laboratory heeft gewerkt, en Peter Wit, die ook bij TNO vandaan komt en een functie bekleedde bij het Ministerie van Defensie.

Volgens Karsten wordt met de oplossing een van de grootste frustraties weggenomen: eindeloos rondrijden totdat eindelijk een parkeerplaats is gevonden.

Volgens ParkEagle zijn de sensoren niet erg duur om te produceren: de kostprijs bedraagt zo’n 40 eurocent per sensor. Het bedrijf hoopt dat steden ze in grote volumes willen afnemen. Amsterdam heeft alleen al 80.000 parkeerplaatsen.

Eneco wil de sensoren gaan testen voor zijn netwerk van laadstations. Automobilisten met elektrische auto’s willen weten welke laadstations vrij zijn.

Het bedrijf heeft zijn oplossing onlangs ook al buiten de landsgrenzen getoond: in Kopenhagen op het Copenhagen CISCO IoT Regional forum.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment