Wet online gokken vandaag eindelijk door de Kamer

Geen reacties
Tags: , , , , , , ,
Posted 07 jul 2016 in nieuws

De Tweede Kamer zal vandaag het wetsvoorstel voor online kansspelen goedkeuren. Een historisch moment in de parlementaire geschiedenis, vergelijkbaar met de liberalisering van de energiemarkt en het toestaan van commerciële televisie in ons land.

Er is vanuit de Kamer nauwelijks weerstand te verwachten. De christelijke partijen hebben nog de meeste bezwaren, net als de SP, maar zij zullen de wetgeving niet blokkeren en hebben zelfs amendementen ingediend.

De Tweede Kamer neemt ten aanzien van online kansspelen wel een defensieve houding aan. Regulering is noodzakelijk om Nederlandse spelers niet onbeschermd in de armen van illegale aanbieders te drijven. Vrijwel alle politieke partijen zijn bang voor toename van het aantal gokverslaafden.

Geen van de amendementen die dinsdag door de Tweede Kamer zijn aangenomen vormt echter een groot beletsel voor de wet online kansspelen. De Tweede Kamer staat ongebreidelde reclame via tv en online niet toe. Reclame is alleen binnen een bepaald tijdslot toegestaan, ook online. “Dat laatste lijkt mij onuitvoerbaar”, zegt jurist Justin Franssen, gespecialiseerd in online gokwetgeving, tegen Emerce. “Zo’n verbod bestaat ook nergens anders in Europa.”

De aangenomen motie van Mei Li Vos (PvdA) om reclame voor liveweddenschappen tijdens wedstrijden van sportevenementen te verbieden, vindt Franssen ook maar onzin. “Zij baseert zich op enkele krantenartikelen over agressieve reclame in België, dat lijkt mij een veel te dunne aanleiding.”

Jasper Hoekert van Revenue Engineers, een Amsterdams bedrijf dat technologie ontwikkelt voor online gokken, vindt de maatregelen voor online reclame geen al te groot probleem. “Het merendeel van resultaatgedreven online reclame vindt plaats buiten het genoemde tijdslot. We zien voldoende kansen om partners en klanten onder de aandacht te krijgen.”

Ondanks de beperkende maatregelen ziet Hoekert in het algemeen voldoende kansen voor kansspelaanbieders, media en grotere affiliates. “Het is in ieders belang om zo snel mogelijk naar een volwassen kansspelmarkt te groeien.”

De wet moet nog wel door de Eerste Kamer worden geloodst. Dat zal pas na het zomerreces gebeuren. Medio 2017  – als de Kansspelautoriteit klaar is met alle procedures – kunnen de eerste vergunningen worden aangevraagd. Op zijn vroegst zullen begin 2018 de eerste online kansspelen worden aangeboden.

De toetredingsdrempels in de wet Kansspelen op Afstand zijn wel hoog. Een van de grootste obstakels is de hoogte van de kansspelbelasting. Die is opgetrokken van 20 naar 29 procent. Daardoor is de kans groot dat maar een beperkt aantal spelers de Nederlandse markt zal betreden. Vorig jaar hebben zich 300 geïnteresseerde partijen aangemeld, daarvan zal een groot deel afhaken. De schatting is dat zo’n veertig partijen een vergunning krijgen.

Zeker is dat buitenlandse partijen als Unibet, Pokerstar, Betsson en Betfair de Nederlandse markt gaan betreden. Die kunnen, met minieme aanpassingen, hun bestaande infrastructuur inzetten. Holland Casino en Staatsloterij/Lotto hebben ook plannen om online spelvormen te ontwikkelen. Voor puur Nederlandse bedrijven wordt deze markt echter een uitdaging, zij hebben de benodigde expertise niet in huis, terwijl de investeringen hoog zijn.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment