Stemming online kansspelen naar donderdag, diverse amendementen aangenomen

Geen reacties
Tags: , , , , ,
Posted 05 jul 2016 in nieuws

De Tweede Kamer zal pas donderdag stemmen over de aangepaste wet op de kansspelen. Vandaag werd een aantal amendementen en moties aangenomen, hoewel ook een substantieel deel is verworpen.

Er komen in elk geval geen gokprogramma’s op het open tv-net. Eerdere plannen van SBS in die richting maken daarmee geen kans meer.

Banken mogen straks geen zaken doen met partijen die illegaal kansspelen op internet aanbieden. Zij moet iDEAL betalingen blokkeren. De Kansspelautoriteit mag echter geen DNS- of IP-blokkades toepassen op illegale sites. Naast het feit dat DNS- en IP-blokkades ineffectief zijn omdat gebruikers illegale websites op allerlei manieren alsnog kunnen gebruiken, breekt de overheid met deze bevoegdheid in op de goede technische werking van het internet. De Kamer wil wel dat de illegale gokindustrie op Curaçao en Sint-Maarten wordt aangepakt.

Een ander aangenomen amendement regelt dat houders van een vergunning voor het aanbieden van een kansspel niet de databases met persoonsgegevens die zij in het kader van een andere kansspelvergunning hebben verworven mogen gebruiken. Op die manier moet worden voorkomen dat loterijen met een enorme database deze niet mogen gebruiken om consumenten naar kansspelen op afstand te lokken.

Gesneuveld is het amendement dat er tussen 06.00 uur en 21.00 uur op televisie geen reclame voor kansspelen mag worden uitgezonden. Maar er komt wel een tijdslot voor onlinereclame. Ook geldt straks een verbod op reclame voor liveweddenschappen tijdens sportwedstrijden. Het reclameregime hoeft niet aan te sluiten bij de alcoholwetgeving. Wel moet bij elke reclame een zichtbare waarschuwing worden getoond waarin wordt gewezen op risico’s. De verhoging van deelname aan kansspelen van achttien naar eenentwintig jaar heeft het niet gehaald.

De Kamer wilde ook niet dat de aangepaste wetgeving eerst nog eens door de Raad van State zou worden getoetst. De nieuwe wet op de kansspelen wordt daarmee zo goed als zeker donderdag aangenomen. Wel moet ook de Eerste Kamer nog zijn goedkeuring verlenen.

Een overzicht van alle amendementen en moties is hier te vinden.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment