Koers Rocket Internet zweeft op laagste peil

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 05 jul 2016 in nieuws

Bijna precies de helft. De koers van het aandeel Rocket Internet noteert nu de helft van de waarde van toen de Duitse bedrijvenbouwer naar de beurs ging in oktober 2014.

Vanochtend stond het aandeel op 18,69 euro, wat gelijk staat aan een marginale daling ten opzichte van gisteren. Rocket Internet echter al een jaar te kampen met kleine en grote dalingen. Hoopgevende groeitrends waren amper zichtbaar.

Aandeelhouders willen graag resultaat zien, maar Rocket Internet verdient enkel als zijn portfoliobedrijven winst boeken of als het zijn belangen daarin verkoopt. Het feit dat de dochterbedrijven geen winst maken en dat de waarderingen van startups dalen is dan niet bevordelijk voor de beurskoers.

CEO Oliver Samwer sprak eind mei de verwachting uit (PDF) dat de portfoliobedrijven in 2016 ‘de ontwikkeling richting winstgevendheid’ zullen vasthouden. Dat is bestuurlijke taal voor ‘niet zeker of er dit jaar wel zwarte cijfers worden geschreven’.

Ondertussen schroomt Samwer er niet voor om tegenvallende bedrijven te sluiten. Als de voorspelde KPI’s niet in een vroeg stadium worden gerealiseerd, investeert hij er verder niet in.

Een groot bedrijf waar Rocket Internet en partner Kinnevik niet meer in willen investeren is Jabong. Dat is de Indiase variant op Zalando. De investeerders willen hun belang verkopen en de verdere ontwikkeling aan lokale marktpartijen overlaten. De gewenste verkoopprijs: tussen de 250 en 300 miljoen dollar.

Aangenomen wordt dat de daadwerkelijke verkoopprijs nog niet op de helft zal liggen. Althans, als het uiteindelijk daadwerkelijk tot een transactie leidt. Verhalen over de verkoop van Jabong circuleren al sinds 2014. Toen was het Amazon dat belangstelling zou hebben, nu klinken de namen van Snapdeal, Aditya Birla en Flipkart.

De geruchten lijken geen impact te hebben op de koers van Rocket Internet.

Foto: Alon (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment