Ook fruitsector moet innovatie omarmen

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 01 jul 2016 in nieuws

Fruittelers kunnen nog veel winst behalen met de introductie van ICT en nieuwe technologieën in de fruitteelt. Dat staat in het rapport Fruit 4.0: de vruchten van meer technologie. De roadmap is maandag in het Hortiversum in Zoetermeer aan de sector gepresenteerd.

De fruitsector zal de komende jaren de omslag maken naar Fruit 4.0 (pdf). Dit betekent dat de vierde industriële revolutie ook de fruitteelt zal veranderen in flexibele, autonome en vraaggestuurde productiesystemen die naadloos geïntegreerd zijn in de keten, aldus het rapport.

Het produceren van fruit kan tegenwoordig niet meer zonder betrouwbare en actuele informatie. Daarnaast zijn de ontwikkelingen op het gebied van internet, sensoren, drones en robots momenteel in een stroomversnelling geraakt.

Er wordt echter nog weinig precieze informatie verzameld en gebruikt, concluderen de onderzoekers. Er wordt al wel veel data verzameld, bijvoorbeeld in sorteermachines, maar dit wordt niet verwerkt tot bruikbare managementinformatie. Ook wordt (andere) informatie maar beperkt gedeeld, met uitzondering van ruwe schattingen over de verwachte productie of informatie die noodzakelijk is voor bepaalde certificaten.

Naast kansen voor Big Data liggen er mogelijkheden voor waarneming en detectie en ‘hightech voor de boomgaard’, waarbij vooral aan multifunctionele robots moet worden gedacht.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment