Silicon Valley ikoon Andy Grove (Intel) op 79-jarige leeftijd overleden

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 22 mrt 2016 in nieuws

Andy Grove, medeoprichter van Intel, is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was samen met Gordon Moore en Robert Noyce de grondlegger van het chipbedrijf. De doodsoorzaak is niet bekend, maar Grove leed al enige tijd aan de Ziekte van Parkinson.

De Hongaar was lange tijd de belangrijkste bondgenoot van Bill Gates, met name in de jaren negentig waren Microsoft en Intel zo nauw met elkaar verweven dat in de wandelgangen werd gesproken over Wintel. Grove was toen al geruime tijd president van Intel. Onder zijn leiding lanceerde Intel onder meer de Pentium processor, waarmee Microsoft het internettijdperk betrad. De Volkskrant noemde Grove in die jaren ‘Bill Gates van de hardware’.

Zijn (confronterende) managementstijl werd vooral gedreven door ‘paranoia’, met name over de concurrentie, en schreef er een bestseller over, ‘Only the Paranoid Survive’.

Intel ontwikkelde in de jaren zeventig de eerste microprocessor, die in 1981 in de eerste pc van IBM belandde, en is sindsdien samen met AMD de belangrijkste chipproducent ter wereld gebleven. Intel is op zijn beurt een belangrijke klant van de Nederlandse chipmachineproducent ASML.

Grove bleef CEO van Intel tot 1998, en zat nog in het bestuur van het bedrijf tot 2005.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment