Amazon bezorgt tot 80 procent van Engelse verkopen zelf

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 07 mrt 2016 in nieuws

Amazons eigen bezorgdienst in Engeland, Amazon Logistics, bezorgt daar tot tachtig procent van de aankopen op dat platform zelf.

Dat blijkt uit cijfers van een niet bij name genoemde verkoper die fulfillment en logistiek laat doen door Amazon. Logistiek houdt in: het vervoer vanuit het magazijn naar de voordeur van de klant door Amazon-busjes.

De cijfers zijn hooguit indicatief en, omdat het om de analyse van een grote verkoper gaat, niet representatief. Niettemin laat het wel zien hoe graag en agressief Amazon ook het laatste stukje van de keten naar zich toe trekt.

Vertaald naar de Nederlandse situatie zou, bijvoorbeeld, bol.com met eigen bol-busjes tachtig procent van de verkopen van zijn Plaza-partners tot aan de voordeur leveren. bol.com biedt immers ook logistieke en fulfillmentdiensten aan partijen die hun assortiment daar in de schappen leggen.

Van de twintig procent die Amazon Logistics niet vervoert, wordt gespeculeerd dat het om uitzonderlijke pakketjes gaat. De bestemming is te ver weg, dus gaat het netwerk van Royal Mail in, te zwaar of heeft afwijkende afmetingen. De dure, en waarschijnlijke niet rendabele pakketjes besteedt Amazon UK vermoedelijk uit.

Tamebay, dat de cijfers achterhaalde, stelt: “Het is de vraag hoe lang het duurt voordat een van Amazons externe logistieke partners geen pakketjes meer voor Amazon wil bezorgen.”

Een overzicht van Amazons Europese logistieke partners staat hier. In Nederland zijn dat PostNL en DHL.

In de VS opent Amazon momenteel honderden boekwinkels. Speculaties gaan als zouden die locaties niet enkel boeken gaan verkopen, maar ook afhaalpunten worden voor Amazon-bestellingen in het algemeen. Of: opstijgpunten voor bezorgdrones.

Foto: Wikimedia (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment