Just-Eat koopt onderdelen Rocket Internet en foodpanda

Geen reacties
Tags: ,
Posted 05 feb 2016 in nieuws

Just-Eat heeft maaltijdbestelsites van Rocket Internet en foodpand overgenomen die zij niet meer tot de kernactiviteiten rekenden.

In Europa gaat het om bedrijven in Spanje en Italië, in Zuid-Amerika om bestelsites uit Brazilië en Mexico. De opbrengsten van 125 miljoen euro stromen uiteindelijk in hetzelfde potje, aangezien foodpanda onderdeel is van Rocket Internet.

De Spaanse toezichthouder moet zich nog uitspreken over de verkoop, in de andere landen worden de transacties vandaag afgerond.

Rocket Internet is tevens een grote aandeelhouder in Delivery Hero, een keten van Europese bezorgsters. Just-Eat, de kopende partij, en Takeway.com (moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl) zijn de twee grote internationale concurrenten.

Just-Eat omschrijft de gekochte activiteiten als ‘in hoge mate aanvullend’. Die vier ondernemingen groeiden in termen van aantallen verwerkte orders in 2015 met 83 procent.

Behalve focus op de kernactiviteiten voert Rocket Internet een tweede argument voor de verkoop aan: het versimpelen van de complexiteit van Rocket Internet. Dat argument was niet eerder te horen. De onderneming benadrukt direct dat de bedrijfswaardering ongewijzigd op 7,2 miljard euro blijft. Die werd vastgesteld op 30 November 2015.

De kern van Rocket Internets activiteiten is het beginnen, op- en uitbouwen, kopen en verkopen van bedrijven. De uitstel van de beursgang van bijvoorbeeld HelloFresh en Home24 leidt tot uitstel van verzilveren van de investeringen. Dat geld kan derhalve niet terug naar nieuwe initiatieven, mede-investeerders en aandeelhouders.

Om zonder al te veel bemoeienis toch grote investeringen te kunnen blijven doen, en minder afhankelijk te zijn van de grillen van co-investeerders, richtte Rocket Internet vorige maand een eigen investeringsfonds op met institutionele beleggers. Rocket Internet Capital Partners Fund kan via deze route 420 miljoen beleggen in eigen bestaande en nieuwe initiatieven.

Pensioenfondsen, verzekeraars, vermogensbeheerders en familiefondsen zoeken volgens Rocket naar alternatieve beleggingsobjecten en zitten typisch voor langere in een investering. Zij leggen de overige 370 miljoen in. Het fonds moet groeien tot 500 miljoen euro. Voor iedere euro die bedrijvenbouwer Rocket Internet investeert, legt het fonds er vier bij.

Foto: BrunoBrunan (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment