Proef met zelfrijdende Wepod uitgebreid

Geen reacties
Posted 29 jan 2016 in nieuws

De proef met het zelfrijdende voertuig WEpod, die momenteel in Wageningen rijdt, wordt uitgebreid. Over de KennisAs, naar intercitystation Ede-Wageningen. Gelderland is daarmee de eerste regio waar zelfrijdende voertuigen voor langere tijd op de openbare weg gaan rijden gemixt met ander verkeer.

Donderdag heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) het startschot gegeven voor de testfase van de WEpods. Naast de ontwikkeling van de techniek in en om het voertuig zelf wordt er in deze testfase ook gekeken naar de ontwikkelingen op het gebied van certificering, verzekering, aansprakelijkheid, gedrag van mensen, wegbeheer en inrichting en wetgeving. Onderwijsinstellingen, bedrijven en overheden werken samen aan deze kennisontwikkeling op allerlei vlakken.

De WEpods gaan op de openbare weg rijden tussen het normale verkeer en hebben geen bestuurder. Een ‘controlroom’ houdt toezicht op het voertuig en op de veiligheid, maar neemt het stuur niet over. Vooralsnog is er ook een steward in het voertuig die de gasten begeleidt. De WEpods rijden op een vast traject en vervoeren mensen op de Campus van Wageningen UR en passagiers van de Universiteit naar station Ede-Wageningen.

– 6 persoons cabine, met automatische deur en uitschuifplateau voor rolstoelgebruik
– hoogte 275 cm, breedte 199 cm , lengte 393 cm, draaicirkel 9 meter tussen muren
– maximum snelheid van 40 km/uur (in de testfase rijdt de WEpod 25 km/uur)
– elektrische aandrijving met een bereik van circa 100 km.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment