Dit worden de internet beurslievelingen van 2016

Geen reacties
Tags: , , , , , , , ,
Posted 04 jan 2016 in nieuws

2015 was een succesvol beursjaar voor Facebook, Amazon, Netflix en Google. Maar de toppers van 2016 zouden wel eens (gedeeltelijk) andere spelers kunnen worden.

FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google) deed het uitmuntend in 2015. Hun gezamenlijke beurskoers steeg afgelopen jaar met 81 procent. Facebook klom in twaalf maanden met 31 procent, Amazon steeg 106 procent, Netflix zelfs 144 procent en Google (nu Alphabet) 41 procent.

De meeste grote internetfondsen scoorden goed op de aandelenbeurs, uitgezonderd Twitter, Yahoo, Alibaba en Zillow. Met name Twitter kreeg klappen omdat beleggers onzeker waren over de strategie van het microblog. Ook rond Yahoo is veel onzekerheid.

groei

RBC Capital Markets voorspelt nu een topjaar voor BAGEL, een acroniem dat staat voor Alibaba (BABA), Amazon, Google, Expedia en LinkedIn. Dat is mede ingegeven door de goede resultaten van groeimarkten als online adverteren, retail en reizen. Die zitten allemaal in de lift.

De retailomzet van Amazon bereikte afgelopen kwartaal de hoogste omzetgroei en Alphabet (Google) meldt solide organische groei dankzij advertenties. In de reiswereld sprongen Expedia en Priceline er uit, met een omzetgroei van resp. 23 en 30 procent.

BNP Paribas-analist Vey-Sern Ling heeft vooral hoge verwachtingen van Chinese internetaandelen, en dan met name die van Baidu, Alibaba en Tencent (BAT). Dit trio heeft het afgelopen jaar fors geïnvesteerd in onder meer offline retailing, taxidiensten en bezorgdiensten. De oorlogskas van de drie is goed gevuld, waardoor ze komend jaar nog meer kunnen investeren. Niet al deze bedrijven scoorden goed op de beurs in 2015: de koers van Tencent (bekend van WeChat) steeg als enige met 35 procent, Baidu en Alibaba leverden fors in, maar dat zou komend jaar kunnen veranderen, meent Vey-Sern Ling.

Beurslieveling Apple sloot het afgelopen jaar voor het eerst sinds 2008 af met beursverlies, ondanks aanhoudende omzetgroei. Donderdag 31 december stond het aandeel op 105,26 dollar, tegen het record van 134 dollar in april. Op papier werd Apple in 2015 57 miljard dollar armer. Het bedrijf heeft nu een marktwaarde van 600 miljard. De recente daling lijkt te maken te hebben met zorgen van beleggers dat de nieuwe iPhone 6S minder goed verkoopt dan zijn voorganger.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment