Hands-on: Sonos Play 5. Slim, connected en hoofdpijn.

Geen reacties
Tags: , , , , ,
Posted 15 nov 2015 in nieuws

Na 15 jaar is Sonos nog steeds marktleider in multiroom-audiosystemen. Volgens CEO John MacFarlane is het huidige systeem nog lang niet uitontwikkeld. Met de PLAY:5 gaat Sonos verder de diepte in als het gaat om ‘connected homes’ en worden de luidsprekers ook slim.

set-up

Het opzetten van het systeem was binnen vijf minuten gepiept. Zonder dat ik hoefde over te schakelen naar een wifiverbinding rechtstreeks naar de luidspreker, werd de PLAY:5 herkend en hoefde ik alleen maar aan te geven waar het apparaat kwam te staan en kon ik meteen een tweede luidspreker aanmelden. Bij het toevoegen werd gelijk gevraagd of ik beide luidsprekers nu in een stereopaar wilde gaan gebruiken. Heerlijk hoe dit soort systemen mijn gedachten beginnen te lezen.

opzetten sonosplay5

De PLAY:5 is rechtstreeks op te nemen in je huidige draadloze netwerk, althans Wifi b/g en wil dat niet lukken, dan heeft Sonos voor 50 euro een bridge-unit die een eigen netwerkje opzet.

Het afspelen van muziek kan alleen via de app van Sonos, maar daar is genoeg aanwezig om een ieder van muziek te voorzien. Streamingdiensten als Spotify, Deezer, Rdio, Qobuz en Tidal, maar ook mogelijkheden om eigen bestanden af te spelen of een internetradiostation af te spelen. Eigenlijk wat je standaard bij elk Sonossysteem gebruikt.

ontwerp

Grote kans dat het ontwerp van de Sonos PLAY:5 een reddot award of een dergelijk designprijs binnenhaalt. Zowel aan de binnenkant, als de buitenkant van de kast is met enorm veel detail, precisie en kunde gewerkt. Neem de grille die voor de speakers is geplaatst. Normaal is deze van akoestisch transparante zwarte stof of van metaal. Bij de PLAY:5 is een uiterst dunne plastic plaat voorzien van minuscuul kleine gaatjes, waardoor deze akoestisch niet een aanwezig is. De gaatjes worden per stuk geboord en het schijnen rond de 60.000 te zijn.

play5 closeup c3-6580574

Achter de grille vind je drie midrange drivers en drie tweeters. Hierachter zitten dan nog zes versterkers (voor elke driver één) en verschillende DSP-boards, die ervoor zorgen dat het geheel ruim zes kilo weegt. Zelfs dat gewicht past in het hele plaatje, als je de luidspreker optilt voel je iets met ‘body’, het is solide en straalt kwaliteit uit. Dat dit soort ontwerpen niet zomaar worden ingekocht of met een paar standaard DSP-boards in elkaar worden gezet, zie je dan ook in het volgende filmpje.

drie standen

De PLAY:5 herkent zelf hoe hij is geplaatst doormiddel van een accelerometer. Als hij plat ligt, dan is de afstraling een stuk breder, dan wanneer hij rechtop staat. In dit laatste geval kun je met twee stuks ook toekennen of je met een linker- of rechterluidspreker hebt te maken. Voor diegenen die van een kamerbreedgeluid houden kun je de PLAY:5 ook nog stereo inzetten waarbij de luidsprekers wel plat liggen.

true play

Dat we steeds meer te maken krijgen met een ‘slimme’ luidspreker in een connected-omgeving, blijkt met de implementatie van True Play. Aan de hand van een geluidsmeting die je in combinatie met een iOS-apparaat maakt, wordt berekent hoe de problemen in een bepaalde ruimte niet worden ‘aangesproken’ en vanuit de app doorgegeven aan de luidspreker. Deze correcties zijn minder drastisch dan je zou verwachten, maar zorgt er soms voor dat bepaalde bastonen niet gaan resoneren en het geluidsbeeld wat transparanter wordt. Op de PLAY:5 zijn overigens ook twee mircofoons te vinden, die nu nog even op non-actief staan. Ik verwacht dat in de toekomst er geen los apparaat meer nodig is om de meting te doen, maar de luidspreker dit zelf gaar doen. Hoe het systeem precies werkt zie je in een achtergrond video van Sonos.

klank

Goed om te weten is dat Sonos in haar gehele lijn geen Hi-res Audio ondersteunt en ook niet zal ondersteunen. De gebruikte hardware laat dat niet toe en dit valt moeilijk aan te passen. De PLAY:5 is hier geen uitzondering op. Ik vind het een gemiste kans en ook bepalend voor de eindkwaliteit. Uiteindelijk draait het bij de luidspreker om zijn klank. Leuk al die techniek en dat mooie uiterlijk, als het niet prettig luistert is dat van geen waarde. Helaas stelt de PLAY:5 me hier erg teleur. Twee maanden geleden heb ik al een voorproefje gehad en had gehoopt dat de locatie waar we luisterden, niet voor een optimale weergave zorgde. Tijdens de luistertesten in de studio en in mijn eigen woonkamer, hoorde ik toch telkens weer hetzelfde: een heel zwaar zwabberend laag met een vervelende dreun. Hoe ik ‘m ook instel, het laag staat los en eist veel te veel aandacht. Waarschijnlijk mist het geheel hierdoor ook detail en ruimte. Alleen als je zacht op achtergrondniveau afspeelt, wordt het laag niet zo aangesproken en is het al wat beter. Het beste resultaat krijg je eigenlijk als je heel hard afspeelt (en hard kunnen ze!). Het middengebied lijkt dan in balans te komen met meer punch en ‘bite’.

Conslusie

De PLAY:5 is de luidspreker van de toekomst. Letterlijk, want de eerste update in de vorm van True Play werd al beschikbaar gemaakt, voordat de luidspreker op de markt kwam. Lichtelijk teleurgesteld vanwege de klank, ga ik toch liever op zoek naar een systeem wat op alle geluidniveaus prettig in het gehoor ligt, zoals bijvoorbeeld de SONOS PLAY:1. Voor de prijs van een twee PLAY:5’s  koop je er vijf, het is maar een idee.

specificaties

Naam: Sonos Play:5
Prijs: €579
Gewicht: 6,36 kg
Afmetingen: 203 x 364 x 154 mm
WiFi: 802,11b/g
Ethernet: 10/100 Mbps

 

 Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment