Prijsvergelijker Prijsvrij moet touroperator 1 miljoen euro terugbetalen

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 10 nov 2015 in nieuws

Reisvergelijker Prijsvrij moet 1 miljoen euro plus rente aan touroperator Corendon terugbetalen. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd vonnis van het Gerechtshof Amsterdam.

Corendon moest aanvankelijk 1 miljoen euro aan Prijsvrij betalen wegens het schenden van zogenoemde leven playing field-afspraken tussen beide partners. De touroperator had met Prijsvrij en andere tussenpersonen afgesproken dat het op haar eigen site geen lagere prijzen mocht hanteren. Prijsvrij ging onder die voorwaarden akkoord met 9 procent van de reissom als provisie.

Prijsvrij heeft zich echter meermalen bij Corendon beklaagd over prijzen, kortingen en accommodaties die Corendon niet aan Prijsvrij zou hebben doorgeven, maar de touroperator negeerde de klachten.

De zaak kwam uiteindelijk voor de rechter. Prijsvrij stelde schade te hebben geleden, waaronder 142.491 aan extra online marketingkosten en 420.000 aan extra kortingen op Corendon reizen. Corendon kwam echter ook met een tegenvordering van 1 miljoen euro omdat Prijsvrij tegen de gemaakte afspraken in zelf lagere prijzen hanteerde. Die eis werd afgewezen, waardoor Prijsvrij 1 miljoen euro kreeg toegewezen.

Het Hof kijkt met andere ogen daar de agentuurovereenkomst. Die houdt volgens haar in dat Prijsvrij geheel vrij is om kortingen te verstrekken. Omgekeerd staat het Corendon vrij om incidentele (kortings)acties niet door te geven aan Prijsvrij, zolang het daarbij niet om (structurele) prijspolitiek gaat.

Toch is het vonnis geen glanzende overwinning geworden voor Corendon. Het Hof constateert dat in twee gevallen Corendon afspraken heeft geschonden, onder meer door ‘welbewust’ het aanbod van accomodaties te verminderen. De schade moet echter nader worden bekeken.

Over de interpretatie van het vonnis verschillen de partijen van mening. Prijsvrij wil cassatie instellen.’Zou niet zo blij zijn met het vonnis als ik Corendon was. Je bent nog steeds schuldig en moet nog steeds schade vergoeden’, reageert CEO Marc van Deursen onder een artikel bij TravelPro, dat vorige week al over het vonnis berichtte. ‘Kan niet anders dan concluderen dat Marc van Deursen blijkbaar een slecht verliezer is. Wij zien de schadestaatprocedure en de aangekondigde cassatie met vertrouwen tegemoet. Het gerechtshof heeft niet voor niets gehakt gemaakt van het eerdere vonnis van de kantonrechter’, reageert CEO Steven van der Heijden van Corendon.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment