Rijk trekt 40 miljoen euro uit voor innovatie

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 05 okt 2015 in nieuws

De Nederlandse overheid trekt 40 miljoen euro extra uit voor ICT-onderzoek en innovatie. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) draagt 7 miljoen euro bij, TNO 12 miljoen en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), dat valt onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 20 miljoen euro.

Om ICT en innovatie op verschillende terreinen verder aan te jagen wordt een consortium opgericht van bedrijven, kennisinstellingen en overheden dat zich richt op de toepassing van Big Sata – de verzamelnaam voor grote hoeveelheid digitale informatie-  op het gebied van energie, zorg, veiligheid en smart industry. Ook wil het consortium meer ICT-specialisten opleiden op het gebied van cyber security en Big Data. Hierbij wordt samengewerkt met hogescholen en universiteiten.

Nederland is onlangs gestegen van plek 8 naar plek 5 op de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld. Ondernemers, kennisinstellingen en overheden hebben samen gebouwd aan deze ijzersterke uitgangspositie, zegt minister Kamp in een toelichting. ‘Om concurrerend te blijven, is ICT onmisbaar geworden. Het speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.’

Minister Kamp en minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu (IenM) openen vandaag bij Deltares de Deltagoot, een nieuw innovatief centrum dat onderzoekt wat het effect is van extreme golven op dijken, duinen of golfbrekers.

De innovatiecontracten voor 2016 en 2017 worden dit jaar voor de derde keer afgesloten. Ze hebben een waarde van 4,2 miljard euro, waarvan 2,2 miljard euro voor rekening komt van het bedrijfsleven.

In 2014 is door overheden, kennisinstellingen en bedrijven, voor 814 miljoen euro gezamenlijk geïnvesteerd in 3500 innovatieprojecten. 359 miljoen daarvan kwam van private partijen.

Minister Schippers (Volksgezondheid) zal de komende twee jaar in een apart traject bijna 130 miljoen euro investeren in medisch-technologische ontwikkelingen. Daar leggen het bedrijfsleven, instellingen en fondsen 347 miljoen euro bij. Dat geld gaat naar de ontwikkeling van complexe medische uitvindingen, het kweken en printen van organen en betere gezondheidsapps.

‘Deze sector staat symbool voor het beste wat Nederland te bieden heeft: slimme innovaties die onze zorg nog beter maken en betaalbaar houden. En het kan forse banengroei opleveren,’ aldus Schippers vanochtend in het AD.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment