Jongen (15) tilt Amsterdams internetbedrijf

Geen reacties
Tags: ,
Posted 08 sep 2015 in nieuws

Response Concepts, een Amsterdamse specialist in het genereren en verzamelen van consumentengegevens, is voor ruim 50.000 euro getild door een vijftienjarige internetoplichter. De ouders van de jongen hoeven de kosten van de rechtbank echter niet te vergoeden.

De jongen had zich met instemming en medewerking van zijn ouders ingeschreven als eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel. Zijn onderneming zou zich gaan bezighouden met gegevensverwerking, webhosting en aanverwante activiteiten.

Omstreeks oktober 2014 werd de ouders duidelijk dat hun zoon zich met oplichtingspraktijken bezighield. Zij hebben naar aanleiding daarvan contact met de politie opgenomen en begin januari 2015 is de jongen gehoord. Daarna werd hij in een behandelcentrum voor jongeren met een meervoudige gedrags- of psychiatrische problematiek opgenomen.

Dat heeft blijkbaar niet geholpen, want hij was nog niet thuis of hij bestelde bij het Amsterdamse Response Concepts leads ter waarde van 73.000 euro. Met de e-mailadressen wilde de jongen mensen oplichten door zich voor te doen als incassobureau met een gefingeerde vordering. Wie bezwaar wilde maken, moest een telefoonnummer bellen, waarna zij lange tijd in de wacht werden gezet tegen een tarief van ongeveer 1,00 euro per minuut.

Response Concepts had inmiddels ter waarde van 50.000 euro aan leads geleverd, maar betaald werd er niet, dus werd de levering gestopt. Medio mei 2015 is de jongen in voorlopige hechtenis geplaatst en is hij onder toezicht gesteld van Bureau Jeugdzorg.

Response Concepts wilde de schade vervolgens op de ouders verhalen, maar die hoeven niet te betalen vanwege handelingsonbekwaamheid van hun zoon. Volgens de rechtbank hebben de ouders er alles aan gedaan om de jongen te stoppen. Zo had hij thuis geen toegang meer tot het internet.

Volgens Response worden de leads echter nog steeds te koop aangeboden via een site uit Malta. Daarom heeft de rechtbank de ouders een dwangsom van 2.500 euro opgelegd. Zij moeten de wederverkoop van de gegevens stoppen.

Response wil vooralsnog geen toelichting geven.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment