Rechter: blokkades PostNL niet toegestaan

Geen reacties
Tags: ,
Posted 20 jul 2015 in nieuws

De stakende pakketbezorgers mogen voortaan niet meer de depots blokkeren. Dat heeft de rechtbank in Utrecht zojuist bepaald.

‘Als uitgangspunt geldt dat het onrechtmatig is om de normale bedrijfsvoering van PostNL te frustreren door bepaalde toegangen tot de depots te blokkeren en (werknemers van) PostNL te belemmeren in de toegang tot die depots en het uitvoeren van hun werk’, zegt de rechter.

Voor een beroep op het stakingsrecht is vereist dat de acties ‘redelijkerwijs kunnen bijdragen tot de doeltreffende uitoefening van het recht op collectief onderhandelen.’

De acties die zich de afgelopen dagen bij PostNL hebben voorgedaan, komen volgens de rechtbank voort uit groepsgesprekken via WhatsApp. Eén of meerdere pakketbezorgers zetten een oproep in een groepsgesprek waarop andere pakketbezorgers inhaken. ‘De acties lijken daardoor veel op een flashmob waar geen of nauwelijks grip op is. Van een duidelijke organisatie van de acties is niet gebleken.’

Het vervoersbedrijf had zaterdag de vermeende stakingsleider Celil Ören gedagvaard omdat hij zou hebben opgeroepen tot blokkades. De bezorger beloofde de rechter maandag weer aan het werk te gaan en geen oproepen meer te doen, maar wilde niet als stakingsleider betiteld worden.

In afwachting van het vonnis hebben de ontevreden zzp-bezorgers vandaag niet meer gestaakt. Of ze dat deze week nog gaan doen, is nog niet duidelijk.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment