Hands-on: Tivoli Audio PAL+ BT Bluetoothspeaker

Geen reacties
Tags: , , , , , ,
Posted 12 jul 2015 in nieuws

Er zijn ondertussen talloze Bluetooth luidsprekers op de markt, maar de keuze met ingebouwde FM en digitale radio is op één hand te tellen. Tivoli Audio heeft de in 2002 geïntroduceerde Portable Audio Labaratory naast DAB+ nu ook voorzien van Bluetooth.

Ik ben nooit zo’n grote liefhebber geweest van de geluidskwaliteit van de producten van Tivoli Audio. Het design daarentegen wel. In combinatie met de naam, verwachten mensen vaak dat het bij Tivoli om een hip Deens designermerk gaat. Het blijkt echter, net als Bose, om een Amerikaanse fabrikant te gaan. De prijzen zijn, ook net als bij Bose, iets te hoog, je betaalt voor de naam en het design.

Klankmatig trok de PAL+ BT dan ook niet mijn aandacht, maar de mogelijkheden van dit apparaatje in combinatie met wat leuke toepassingen, doen mij eerder aan een Zwitsers zakmes denken, inclusief het rood glimmende (vingervet vertonende) plastic met witte letters.

FM en DAB+
De PAL+ BT is meer radio dan alleen een luidspreker met radiomogelijkheid. Je ziet het ook aan het ontwerp, het straalt gewoon radio uit. Vijf presetknoppen, ouderwets blauw LCD-display en natuurlijk de telescoop-antenne. De ontvangst van DAB+ heeft geen antenne nodig, die kwam superstrak binnen en klinkt vele malen beter dan de FM-radio. FM is dus alleen maar een uitwijkmogelijkheid voor zenders die niet digitaal worden aangeboden

Bluetooth
Deze laatste toevoeging tot dit dertien jaar oude model, maakt van de PAL+ BT een echte allrounder. Een gratis internetradio app van Tivoli, maar natuurlijk ook alle andere audio van bijvoorbeeld je smartphone of laptop, is via Bluetooth 4 te streamen. Het ‘pairen’ met de PAL+ BT gaf mij nog geregeld wat problemen. Waar andere speakers binnen twee seconden alweer met elkaar in verbinding stonden, moest ik de PAL+ BT vaak handmatig kiezen, opnieuw pairen of resetten. Hier kan zeker nog wat in verbeterd worden

Wekker
De grote tijdsweergave, displayverlichting en wekkerfunctie maken de DAB+ uitermate geschikt om op het nachtkastje als basisplek te kiezen. Had er nou nog een USB aansluiting op gezeten om naast het opladen van de interne batterij ook nog een smartphone mee op te laden, was ik nog een blijer mens geweest.

Die batterij schijnt overigens zestien uur mee te gaan en binnen vier uur te kunnen worden opgeladen. Ik heb dat niet op de minuut gecontroleerd, maar het laden ging snel en heb uren zonder stroom van het speakertje kunnen genieten.

uitgang ingang
Die hoofdtelefoonuitgang achterop is belangrijker dan je zou denken. De PAL+ BT is een monoluidspreker en doet het schone digitale radiogeluid geen eer aan. Met een hoofdtelefoon kun je dan gewoon wel in stereo genieten of zelfs de PAL+ BT op een stereo geluidssysteem aansluiten. Dit werkt ook via Bluetooth, zodat je er gelijk een audiotransmitter bij hebt gekregen. Zo stuur je de audio van je laptop met Spotify draadloos door naar de PAL+ BT die je dan bijvoorbeeld in de tuin weer aansluit op een ander speakersysteem, om maar een idee te geven. De aux-ingang voor het aansluiten van een Mp3-speler had voor mij niet gehoeven, liever dan nog een hoogwaardige speciale aux-uitgang naast de hoofdtelefoonuitgang.

PAL_BT_Blue_Swim_hi_res

geluid
De PAL BT+ klinkt niet bijzonder, ook niet bijzonder slecht, maar wat gewoontjes. Misschien iets teveel tophoog, wat je met de verschillende EQ-instellingen kan bijwerken. Hard gaat-ie ook niet en als je dat probeert, dan slaat ie soms wat dicht. Persoonlijk vond ik het luisteren naar audioboeken via Bluetooth en talkradio op DAB+, nog het prettigst. De jazzzenders via de hoofdtelefoon, klonken verrassend goed, net als audio via Bluetooth via diezelfde uitgang

conclusie
De Tivoli Audio PAL+ BT is multifunctioneel, ziet er goed uit en is degelijk gebouwd. Geluidsmatig niet indrukwekkend, maar ook niet slecht. Met een prijskaartje van 249 euro is het een tikje aan de dure kant, maar daar krijg je wel een alleskunner voor terug die ’s ochtends vroeg je wakker maakt, gedurende de dag je vermaakt en in de nacht als nachtlampje en wekker over je waakt.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment