Overheid houdt Digitenne tot 2020 in de lucht, KPN stelt voorwaarden

Geen reacties
Tags: , , , , , ,
Posted 01 jun 2015 in nieuws

Digitenne blijft in elk geval tot 2020 in de lucht, maar de overheid stelt wel voorwaarden aan exploitant KPN. Die moet de overstap maken naar DVB-T2, wat mogelijk miljoenen euro’s gaat kosten.

In de Digigids laat Diederik Rosenbaum, directeur TV en Proposities bij KPN, weten dat zijn bedrijf in principe het contract dat in februari 2017 stopt wil verlengen. Maar de overheid wil dat KPN gebruik gaat maken van de nieuwe standaard DVB-T2 om uitzendfrequenties te besparen.

KPN wil echter niet de kosten gaan betalen voor nieuwe decoders die klanten nodig hebben. Daarnaast wil KPN 4G gaan gebruiken voor een nieuwe online tv-dienst Play, die dit najaar wordt aangeboden.

Play wordt een video on demand-achtige dienst die via een app beschikbaar zal zijn. Consumenten kunnen dan kijken op een tablet of op een smartphone of de content via Chromecast naar een televisiescherm sturen. ‘Play geeft je de vrijheid om tv te kijken op je eigen moment, waar je dan ook bent’, vertelde Diederik Rosenbaum eerder dit jaar. Op dit moment werkt het Play-team samen met een beperkte groep gebruikers aan de eerste versies.

Digitenne via KPN verliest op dit moment in een hoog tempo abonnees. In het derde kwartaal van 2014 telde de dienst 508.000 klanten, in het eerste kwartaal van 2015 nog maar 478.000. Dat komt omdat het aanbod aan zenders vergeleken met kabel of IPTV beperkt is en Digitenne daarmee hooguit interessant is voor kampeerders of voor een tweede toestel in huis.

Digitenne is in de loop der tijd ook steeds duurder geworden. Op 28 juni gaat de prijs wederom omhoog, van 12,50 euro naar 14 euro per maand. Vermoedelijk zullen dan nog meer kijkers afhaken. Overigens biedt de NPO de drie publieke en regionale zenders via Digitenne free-to-air aan.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment