Opgelicht?! waarschuwt voor privacylek

Geen reacties
Tags: , , , , , ,
Posted 26 mei 2015 in nieuws

Het tv programma Opgelicht?! waarschuwt met internetproviders duizenden Nederlanders voor een omvangrijk privacylek in hun thuis- of bedrijfsnetwerk. Lijsten met wachtwoorden, kopieën van paspoorten, familiefoto’s, gevoelige bedrijfsinformatie, complete back-ups en financiële boekhoudingen liggen op straat.

Ziggo, KPN, XS4ALL, Online.nl, Tele2, Vodafone, Zeelandnet, Solcon hebben op verzoek van Opgelicht?! de afgelopen dagen duizenden klanten benaderd. Met deze actie proberen ze deze mensen ertoe te bewegen dit privacy-lek te dichten. Opgelicht?! vond ook gevoelige informatie van advocaten, gemeenten, multinationals en zelfs beveiligingsbedrijven.

De kern van het probleem zit hem in zogeheten externe netwerkschijven. Voor veel mensen is dit een digitale kluis waar al hun privacy gevoelige informatie staat opgeslagen. Sommige netwerkschijven maken automatisch en anoniem verbinding met het internet en veel routers sturen zonder beperking alles via een zogenaamde FTP-server door.

De bestanden op deze harde schijven staan onbeveiligd open en zijn soms helemaal niet te beveiligen. Heel gericht kunnen kwaadwillenden op het internet scannen op zoektermen als ‘paspoort’ en ‘wachtwoorden’. Hiermee krijg je met een paar muisklikken anoniem toegang tot kwetsbare externe netwerkschijven. Het is daarna kinderspel om alles te downloaden.

Tegelijk is het ook mogelijk om compromitterende bestanden toe te voegen. Met deze externe netwerkschijven en bepaalde instellingen hebben heel veel mensen onbewust een Trojaans paard in huis staan. Het privacy-lek bestaat al jaren, en volgens beveiligingsexperts is het vooral schokkend dat er niets  aan is gedaan.

Opgelicht?! wordt vandaag om 21.25 uur op NPO 1 uitgezonden.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment