Beneluxakkoord leidt tot makkelijker kopen en verkopen in Benelux

Geen reacties
Posted 29 apr 2015 in nieuws

De premiers van België, Luxemburg en Nederland kondigen vandaag maatregelen aan die moeten leiden tot één gezamenlijke detailhandelsmarkt. Daarmee wordt het voor winkeliers makkelijker om grensoverschrijdend te handelen en voor consumenten eenvoudiger om te kopen over de grens.

Topprioriteiten zijn het gelijktrekken van regels, vereenvoudigen van btw-afdrachten en voorlichting over ondernemen over de grens. De maatregelen creëren straks één markt van 28 miljoen consumenten. Er ontstaat meer concurrentie, waardoor de prijzen scherper worden en meer innovatie mogelijk wordt.

Een winkelier kan zijn gehele assortiment nu niet zonder meer in een ander land verkopen. Eerst moeten de verpakkingen worden aangepast. Zo mag bijvoorbeeld chocolademelk verkocht in Nederland, in België geen chocolademelk genoemd worden als het op basis is van cacao in plaats van gesmolten chocolade.

Een ander voorbeeld is het retourneren van pakketten. De route van Antwerpen naar Roosendaal is circa vier keer zo duur als die van Rotterdam naar Roosendaal, terwijl de afstand hetzelfde is. Luxemburgse winkeliers moeten bijvoorbeeld scheermesjes inkopen tegen een prijs die hoger is dan de verkoopprijs in Duitse supermarkten.

De Europese interne markt voor producten zou in 1992 afgerond moeten zijn. Nu, 23 jaar later, ondervinden winkeliers en consumenten nog steeds belemmeringen in grensoverschrijdend verkopen en aankopen, zegt branchevereniging Detailhandel Nederland. Op Europees niveau is het bijvoorbeeld nog steeds niet gelukt om regels en procedures rondom consumentenbescherming, btw en accijnzen recht te trekken.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment