Omzetgroei Google vlakt af

Geen reacties
Tags: , , , , , , , , , ,
Posted 23 apr 2015 in nieuws

De sterke dollar en de opkomst van mobiel internet zorgen ervoor dat Googles omzet afgelopen kwartaal ‘maar’ met twaalf procent steeg, weinig in vergelijking met afgelopen jaren. Het bedrijf voldoet niettemin aan de verwachtingen van analisten.

Zojuist publiceerde Google zijn financiële cijfers over het eerste kwartaal van 2015. De omzet steeg met twaalf procent tot 17,3 miljard dollar. Als de koerseffecten buiten beschouwing worden gelaten bedraagt die stijging zeventien procent.

Steeds meer gebruikers van de zoekmachine zitten op tablets en telefoons. Daar liggen de reclameprijzen lager. Dat vertaalt zich dan ook in een gemiddeld dalende cpc-prijs, minder omzet per klik. Het aantal kliks op alle reclames die Google uitserveert steeg met dertien procent (klikvolume AdSense-netwerk: -12%), de cpc-prijs nam gemiddeld met zeven procent af (dertien procent op de eigen sites).

De markt volgt deze twee cijfers nauwlettend, omdat het aantal mobiele gebruikers alleen maar zal toenemen. Er is Google veel aan gelegen om niet alleen zelf goed werkende mobiele diensten te leveren, maar ook site-uitgevers te stimuleren hun sites te optimaliseren voor kleine schermen. Immers, hoe meer die gebruikt worden, hoe meer Google weer aan reclame verdient. Deze ontwikkeling verklaart ook de introductie van ‘mobiele optimalisatie’ als ranking factor voor de mobiele zoekresultaten, die deze week van kracht werd.

Sinds het tweede kwartaal van 2009 heeft Google slechts twee maal een kleinere omzetgroei geboekt dan afgelopen kwartaal: in het eerste (+10,4%) en vierde (+7,4%) kwartaal van 2014.

Gekeken naar de opbouw van de omzet valt op dat niet de reclame-inkomsten maar het segment ‘Other’ de grootste groei vertoont (+23%). Daaronder vallen verkopen via downloadwinkel Play, abonnementen opslag en dataverwerking en Apps for Enterprise en hardwareverkoop van onder meer Nest, Boston Dynamics en Nexus-apparaten.

De kapitaalbestedingen, investeringen in de bouw van datacentra en glasvezelverbindingen, bereikten weer een van de hoogste niveaus: 2,9 miljard dollar of zeventien procent van de omzet.

De koers van het aandeel Google stond in de handel nabeurs op 1,5 procent hoger.

Foto: Roman Boed (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment