Solar fashion van catwalk naar winkel

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 20 mrt 2015 in nieuws

Het Solar Shirt, dat je smartphone of ander apparaat kan opladen, is weer een stap dichterbij gekomen. Het shirt was voor het eerst in het openbaar te zien op South by South West (SXSW) Interactive dat van 13 tot 17 maart 2015 in Austin in de VS werd gehouden. Pauline van Dongen droeg het shirt tijdens de presentatie ‘Ready to Wear? Body Informed 3D Printed Fashion’.

Het Solar Shirt wekt energie op met 120 dunne-filmzonnecellen die in de stof zelf zijn verwerkt. In de volle zon produceert het shirt circa 1 W elektriciteit – voldoende om je mobiel op te laden in een paar uur tijd. Binnenshuis wekt het voldoende stroom op om de batterij volledig opgeladen te houden.

De zonnecellen zijn verwerkt tot gestandaardiseerde functionele modules met rekbare elektronica, een technologie van het Eindhovense Holst Centre waarmee elektronica in stof kan worden geïntegreerd. Ontwerpers en kledingfabrikanten kunnen de modules naar eigen voorkeur arrangeren, waardoor ze volledige vrijheid hebben om unieke ontwerpen te maken.

Volgens de initiatiefnemers is dit het eerste OLED-in-textile systeem dat bestand is tegen alledaags gebruik. De geïntegreerde OLEDs tasten de levensduur niet aan en testen hebben uitgewezen dat het systeem en ook na duizenden keren vouwen gewoon blijft doen.

Ook de productie moet geen problemen opleveren. De technologie kan worden geïntegreerd in stoffen met de gebruikelijke massaproductietechnieken waarmee in de textielindustrie wordt gewerkt. Door deze technologische volwassenheid kunnen textielfabrikanten in een tijdsbestek van enkele maanden functionele stoffen op de markt brengen met bestaande productiefaciliteiten.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment