Video en mobiel grootste groeiers in Nederlandse digitale advertentiemarkt

Geen reacties
Tags: , , , , , , , , , , ,
Posted 19 mrt 2015 in nieuws

De totale digitale advertentiemarkt in Nederland is in 2014 met 11,3 procent toegenomen ten opzichte van 2013 en laat daarmee voor het eerst sinds 2011 weer een flinke groei zien. Dit blijkt uit de Online Ad Spend Study die Deloitte uitvoerde in opdracht van IAB Nederland, de brancheorganisatie voor digitale marketing.

De totale omzet binnen deze sector was in 2014 bijna 1,4 miljard euro. Video advertising groeide het hardst met maar liefst 30 procent.

Terwijl vorig jaar de groei in display advertising voornamelijk toe te schrijven was aan de grote internationale partijen, hebben de lokale uitgevers het dit jaar ook goed gedaan, stelt Deloitte vast. De grote internationale spelers namen weliswaar weer een iets groter deel van de markt, maar de verschillen in groei tussen lokale en internationale partijen waren niet zo verontrustend als vorig jaar.

Ook mobiele advertising breekt nu door in Nederland met een groei van 82 procent, waarbij de groei vooral aan het einde van het jaar sterk toenam. Adverteerders kozen binnen mobiel adverteren voornamelijk voor het adverteren in een app.

Via Programmatic Trading kunnen internetuitgevers via technologieplatformen met grote groepen adverteerders handelen. Deze vorm van verhandelen, veelal volledig geautomatiseerd door computeralgoritmes, groeide in 2014 wederom met bijna 40 procent. Naast de standaard banners worden ook andere formaten zoals video en interruptive al via deze manier verhandeld. De verwachting is dat deze groei door blijft zetten aangezien in de toekomst ook reclame via andere mediumtypen zoals radio en TV steeds meer geautomatiseerd verhandeld zal gaan worden.

Door het toenemen van het consumentenvertrouwen in 2015 en de verschuiving van tv budgetten naar digitaal, voorspelt Deloitte dat de online advertentiemarkt ook de komende jaren verder zal toenemen. Voor volgend jaar wordt een groei voorspeld van 8,4 procent.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment